YÜZÜNCÜ YILDA YÜZDE YÜZ HEDEFLERİMİZ

Ankara Barosu, meslektaşlara yabancılaşmış, meslektaşlarımız yalnızlaşmıştır.

100. Yıl Demokratik Sol Avukatlar Grubu olarak; ülkenin, yargının ve avukatların içinde bulunduğu sorunları çok iyi biliyoruz.

Sahip olduğumuz inancı, enerjiyi, birikimi ve deneyimi; ülkemizin, mesleğimizin, Avukatların hizmetine sunmak, Avukatların Baro’ya olan aidiyet duygusunu canlandırmak ve tazelemek istiyoruz.

Bundan hareketle;

1

Teslimiyetçi değil, mücadeleci bir Ankara Barosu

 

Normal bir hukuk düzeninde kapatılacak olan ve asıl amacı; iktidarın bağımsız savunmayı bölme, yandaş baro yaratma projesi olan “Numaracı Baro” düzenlemesine son vermek için mücadele edeceğiz.

Bir kısım “Numaracı Baro” üyelerinin, kendi barolarının, iktidarın barosu olduğu  – ki bu iddia doğrudur – iddiasıyla yarattıkları etik dışı haksız rekabetle mücadele edip, bunu yapanları teşhir ederek gereğini yapacağız.

Ankara Barosu’nun, “Numaracı Baro”yu meşrulaştıran teslimiyetçi tutumu bir daha kesinlikle olmayacaktır.

2

Avukatların intiharlarına ve katledilmelerine şiir okuyarak seyirci kalmayacağız.

 

 Meslektaşlarımız açlık sınırının altında yaşarken, işsizlikle boğuşurken, bürosunun kirasını ve sigorta primini nasıl ödeyeceğini bilemez halde hayatta kalmaya çalışırken romantik metinlerle ve kartpostal gönderileriyle vakit kaybetmeyeceğiz. Meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız.

3

Adliyeler arası servis hizmeti

 

Tüm meslektaşlarımızın, adliyeler arasında soluksuz bir koşturmaca içinde geçen mesailerini kolaylaştırmak, zaman ve emek tasarrufu sağlamak adına, adliyeler arası servisleri yeniden hizmete sokacağız.

Ayrıca meslektaşlarımızın cezaevi, adli yardım ve CMK görevlendirmeleri kapsamında taşıt ihtiyaçlarına yönelik taleplerini de yerine getireceğiz.

4

Adli Yardım ve Gelincik Merkezi nöbetleri

 

Özellikle genç meslektaşlarımız için, az da olsa gelir kaynağı olan Adli Yardım ve Gelincik Merkezi nöbetlerinin Baro Hukuk Müşavirliği’nde yahut Merkez Divanı’nda görevli meslektaşlar eliyle ücret ödenmeksizin yürütülmesi uygulamasına son vereceğiz.  Nöbetler, yeniden meslektaşlarımız tarafından ve ücretli olarak tutulacaktır.

5

Grev kırıcı “numaracı baro” varken meslektaşlarımızın zararına ve etkisiz eylemler yapılmayacaktır.

 

CMK gece görevlendirmelerini “tepki” adı altında durdurmak suretiyle, gece görevlendirmelerinin “numaracı baro” üyelerine verilmesine neden olan, etkisiz ve üyelerimizin menfaatini zedeleyen eyleme devam edilmesi halinde, bu uygulamaya son vereceğiz. Bundan böyle meslektaşlarımızın zararına olacak “numaracı baro”ya menfaat sağlayacak hiçbir eylem ve kararın içerisinde olmayacağız.

6

Bağlı çalışan Avukatların, asgari ücretle çalıştırılıp sömürülmesine izin vermeyeceğiz.

 

Bir avukat yanında veya şirket, vakıf, dernek, oda vb. yerlerde bağlı çalışan Avukatlar için Ankara Barosu’nun tavsiye edilen en az ücret tarifesinde öngörülen ücreti, ekonomik koşullara göre güncelleyerek bu ücretlerin altında çalıştırılmalarına izin vermeyeceğiz.

Bu ücretin altında ücretle Avukat çalıştıranları uyaracak, uymayanları teşhir edecek, bunda ısrar edenler hakkında Avukatlık Kanunu disiplin hükümlerini uygulayacağız.

7

Bağlı çalışan Avukatların, istihdam sorunları ve mali haklarıyla ilgili ilke kararları alacağız.

 

Bağlı Çalışan Avukatların prim, ücret ve Baro yıllık keseneği konusunda işveren karşısında korunması; istihdam sorunlarının çözülmesi, avukatlık onuru ve bağımsızlığı ile bağdaşan çalışma koşullarında çalışabilmelerinin sağlanması için gerekli ilke kararlarını alarak; hukukçu kimliğinden uzaklaştırılıp yalnızlığa ve yılgınlığa itilen meslektaşlarımızın sorunlarının temeline inmeye yönelik yol ve yöntemler oluşturacağız.

Avukatlara düşük faizli kredi içeren anlaşmaların, bağlı çalışan avukatları da kapsayacak şekilde genişletilmesi için çalışacağız.

8

Avukatların gelirlerine, “vergi” adı altında ortak olunmasına karşı çıkacağız.

 

Adaletin sağlanması için sunulan kamu hizmeti olan Avukatlık hizmetinden %20 gibi yüksek oranlarda vergi alınması, vatandaşların adalet hizmetlerine erişimini zorlaştırdığı gibi avukatın kendi ücretinden fedakarlık etmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple, avukatlık hizmetlerinden alınan -özellikle CMK ücretlerinden alınan- vergilerin kaldırılması, mümkün olmaması halinde düşürülmesi için gerekli çalışmaları yürüteceğiz.

Avukatların çalışma koşullarını, haklarını ve kazanımlarını gözetmeyen siyasi iktidarın, tek sermayesi bilgisi ve emeği olan Avukatların gelirlerine göz dikmesine, büyük sermaye sahiplerinin vergi yükümlülükleri es geçilirken Avukatların vergi yükü altında ezilmesine karşı etkin bir şekilde mücadele edeceğiz.

9

Avukatların çalışma alanlarının genişletilmesi için çalışacağız.

 

Dünyanın birçok ülkesinde sadece Avukatlar tarafından yapılan, ancak ülkemizde noterler, mali müşavirler ve hatta üniversitede kısmen hukuk eğitimi görmüş kişiler tarafından yerine getirilen hizmetlerin sadece Avukatlar tarafından yapılması hususunda diğer Barolar ve Barolar Birliği ile iş birliği içinde; Adalet Bakanlığı, TBMM ve siyasi parti temsilcilikleri nezdinde çalışmalar yaparak mesleğimizin iş sahasını genişleteceğiz.

10

Kamu Avukatlarının sorunlarının ve bugüne dek hak ettikleri desteği elde edemediklerinin farkındayız.

 

Kamu Avukatlarının ek gösterge, makam tazminatı, mesleki sorumluluk sigortası ve ilam vekalet ücretlerine ilişkin haklarının temini konusunda iyileştirmeler yapılması için mücadele edeceğiz.

Ayrıca Ankara Barosu üyeliğini sürdüren meslektaşlarımızın, baro yıllık keseneği yükümlülüklerinin bağlı bulundukları kamu kurumlarınca yerine getirilmesi amacına yönelik olarak yasal altyapı çalışmalarının yapılması için gerekli girişimlerde bulunacağız.

Disiplin ve hukuki sorumluluğa ilişkin konularda müdür statüsünde kabul edilen kamu avukatlarının, uzlaştırma müessesesinden yararlandırılmamasına yönelik idare uygulamalarına karşı idari başvuru ve yargı sürecini işleteceğiz.

Kamu avukatlarının haksız surette mesai zorunluluğuna tabi tutulması, mobbing ve benzeri haksızlıklarla karşı karşıya bırakılmaları durumunda ilgili kamu kurumu nezdinde Baro olarak meslektaşlarımızın arkasında duracağız.

11

Staj eğitimini pratik uygulama ağırlıklı hale getirerek meslektaşlarımızın ihtiyacına cevap veren gerçek bir staj süreci düzenleyeceğiz.

 

Mevcut staj eğitiminin yarattığı sorunların farkında olarak, modern çağın gerekli kıldığı ölçütlere uygun hazırlanan eğitim modülleri de kullanılarak, interaktif yöntemlerle staj eğitimini standart ve mesleki donanımı arttıracak niteliğe kavuşturacağız.

12

Staj süreci dahil tüm meslektaşlar için düzenli eğitimler düzenleyeceğiz.

 

Hukuk fakültelerindeki eğitimin kalite ve standardındaki düşüşün, mesleğimize zararını azaltmak, meslektaşların mesleki bilgilerini tazelemek ve mesleğin itibarını yükseltecek standartları sağlamak adına ücretsiz/ücretli düzenli meslek içi eğitimler ile  modern ve güncel yöntemlerle üniversiteler ile iş birliği içerisinde oluşturulacak eğitim programları düzenleyeceğiz.

13

Genç girişimci destek programının güncellenmesi.

 

Genç Girişimci Programı kapsamında avukatlık mesleğini serbest şekilde idame ettiren meslektaşların, üç yıl süre yararlandıkları kısmi gelir vergisi muafiyeti gibi Bağ-Kur primlerinin de aynı süre ile devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Günümüz koşulları ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi göz önünde bulundurulduğunda, vergiden muaf olunan gelir miktarının arttırılması ve Bağ-Kur primlerinin Devlet tarafından karşılanma süresinin uzatılması için TBMM’nin yanısıra ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile görüşmeler yapacağız.

14

Ankara Barosu’nun varlıklarına sahip çıkacağız.

 

Ankara Barosu’nun kötü yönetimi nedeniyle mali kaynakları ve varlıklarında oluşan zararı en aza indirmek amacıyla derhal bağımsız bir denetçiden Baro’nun gelir-gider dengesi ve varlıkları hakkında rapor alarak meslektaşlara duyuracak ve diğer tüm varlıkları gibi Gölbaşı tesislerinin kiralanması konusundaki şaibeleri araştıracağız. Ankara Barosu’nun varlıklarına sahip çıkacak ve gerçek değeri üzerinden gelir getirici sözleşmeler yapacağız.

15

Ankara Barosu Yardımlaşma Sandığı üye sayısının artırılması, sağlık ve dayanışma hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi için çalışacağız.

 

Mesleki dayanışmamızın en güzel örneklerinden olan ABAYS’ın mevcut üye sayısı ve kapasitesinin artırılması için çalışmalar yürüteceğiz. Aylık sigorta ödemelerinin yüksekliği nedeniyle zorlanan ve sağlık hizmetlerinden yararlanmakta sorun yaşayan meslektaşlarımızın sağlık giderlerinin minimuma indirilmesi için dayanışmamızı, çocuk yardımı da dahil olmak üzere genişleteceğiz.

16

“Başkent’e Tek Adliye” hedefimizi gerçekleştirmek için kararlı, gür bir sesle ve daha görünür bir çaba ile mücadele edeceğiz.

 

Başkent’e ve Ankara Barosu üyesi meslektaşlarımıza yakışır bir adliye yerleşkesi talebimizde ısrarla; kemikleşmiş sorunların başında gelen çoklu adliye sorununu çözmek amacıyla etkili ve sonuç odaklı müzakerelerde bulunacağız.

17

Meslektaşlarımızın adliye koridorlarındaki uzun bekleyişlerine son vermek için Adalet Komisyonu ve tüm paydaşlar nezdinde çalışmalar yürüteceğiz.

 

Meslektaşlarımızın uzun ve yorucu çalışma günlerinin adliye koridorlarındaki uzun bekleyişlerle katlanılamaz hale gelmesi nedeniyle, başta Adalet Komisyonu olmak üzere tüm paydaşlar nezdinde gerekli girişimler ve işlemlerle, çözüm odaklı politikalar üreteceğiz.

18

Meslektaşların yoğun tempolarında günlük adliye çalışmalarını konforlu hale getirmek için ihtiyaç duyulan sosyal hizmetleri sağlayacağız.

 

Adliyelerde Baro odalarının kapatılması nedeniyle duran sosyal hizmetlerin; çay, kahve, su makineleri ve çorba KİOSKLARI yardımı ile sürdüreceğiz.

19

Hukuk fakültesi sayısının azaltılması için mücadele edeceğiz.

 

Hukuk eğitiminde kalite ve standardın sağlanması için kontrolsüz biçimde artan hukuk fakültesi sayısının azaltılmasını teminen Yükseköğretim Kurulu nezdinde girişimlerde bulunacağız.

20

Güçlü, etkili, adil, şeffaf ve temsil gücü yüksek Ankara Barosu

 

Avukatların mesleğini icra ederken, her adımında varlığını hissedeceği, güçlü, etkili, adil ve şeffaf Başkent Barosu kimliğini; katılımcı, birleştirici ve yol gösterici yönetim anlayışı ile yeniden sağlayacağız.

Temsil gücü yüksek bir Ankara Barosu için, baro yönetiminde ortak iradenin ve sağduyunun hâkim olduğu bir anlayışla değişimi sağlayacak; kronikleşmiş, çözüm odaklı olmayan, üstten anlayışın yerine meslektaşlar ile eşitler arası iletişimi sürdüren ve mesleki dayanışmayı önceleyen, hızlı ve çözüm odaklı bir anlayışı benimseyeceğiz.

21

Avukatlara ve topluma önderlik eden Ankara Barosu

 

“Hukukun Üstünlüğü”, “Yargı Bağımsızlığı”, “Adil Yargılanma Hakkı” ve “Tüm Temel Hak ve Özgürlüklerin Gerçek Anlamda Yaşama Geçirilmesi” ni hedefleyen Ankara Barosu’nu yeniden inşa edeceğiz.

İnsan hakları ihlallerine, adalet arayışının sonuçsuz kaldığı yargı süreçlerine ve kararlarına karşı mücadelede, meslektaşlarımıza ve tüm topluma önderlik edeceğiz.

22

Mesleğimizin saygınlığına yeniden kavuşması

 

Avukatların temel haklarını ve kazanımlarını korumak, mesleki saygınlığımızı yeniden tesis etmek, avukatın yargı erki içindeki vazgeçilemez varlığını ve önemini tüm merciler karşısında savunmak önceliğimizdir.

23

Meslektaşlarımızın Ankara Barosu’na aidiyet duygusunu tazeleyeceğiz.

 

Gönüllülük esasıyla Baro Kurullarında canla başla hizmet veren ancak farklı saiklerle uzaklaştırılan, ötekileştirilen; Baro’nun gücünü ve varlığını hissetmedikleri için Baro’dan uzaklaşan, beklentisi kalmayan; CMK-  Adli Yardım – Gelincik nöbetleriyle ilgili hatalı uygulamalar nedeniyle Baro’dan ayrılan; Baro’dan hizmet almadığı inancıyla baro yıllık keseneği ödemekten imtina etme noktasına gelen tüm meslektaşlarımızın itimat ve inancını geri kazanacağız.

24

Baro’nun tüm kurul ve merkezlerinin etkin, verimli çalışmasını sağlamak ve katılımcı baro yönetimi anlayışı

 

Hantal ve verimsiz yöntemleri terk ederek, görev ve yetki paylaşımı netleştirilmiş kurul/merkez yapıları ile dijital altyapısı oluşturulmuş verimli çalışma yöntemlerini uygulayacağız.

Koordinatör Yönetim Kurulu Üyeliği uygulamasına son vererek, Kurul ve Merkez Başkanları’nın, yönetim kurulu toplantılarına bizzat katılıp, sorun ve taleplerini doğrudan iletebilecekleri katılımcı yönetim anlayışını benimseyeceğiz.  

Bağlı çalışan avukatların, kamu avukatlarının, akademisyenlerin ve genç avukatların da aktif katkı ve katılımda bulunduğu bir yönetim anlayışını benimseyeceğiz.

25

Cinsel Şiddete Karşı Destek ve Dayanışma Birimi’nin çalışmalarını destekleyeceğiz.

 

2021 yılında ilan edilen “Ankara Barosu Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık, Şiddet, Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Politika Belgesi” nin görünürlüğünü ve bilinirliğini artırarak, Cinsel Şiddete Karşı Destek ve Dayanışma Birimi’nin çalışmalarının desteklenmesi ile başta toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele edilerek, taciz ve ayrımcılığa maruz kalmaksızın tüm meslektaşlarımızın güvenli ve huzurlu bir çalışma ortamına kavuşması için gerekli tüm çalışmaları yürüteceğiz.

26

Baro’nun tüm kurul ve merkezlerinin etkin, verimli çalışmasını sağlamak ve katılımcı baro yönetimi anlayışı

 

Hantal ve verimsiz yöntemleri terk ederek, görev ve yetki paylaşımı netleştirilmiş kurul/merkez yapıları ile dijital altyapısı oluşturulmuş verimli çalışma yöntemlerini uygulayacağız.

 

Koordinatör Yönetim Kurulu Üyeliği uygulamasına son vererek, Kurul ve Merkez Başkanları’nın, yönetim kurulu toplantılarına bizzat katılıp, sorun ve taleplerini doğrudan iletebilecekleri katılımcı yönetim anlayışını benimseyeceğiz.  

Bağlı çalışan avukatların, kamu avukatlarının, akademisyenlerin ve genç avukatların da aktif katkı ve katılımda bulunduğu bir yönetim anlayışını benimseyeceğiz.

27

Meslektaşların Baro’daki tüm işlemlerinin online yürütülmesi için gerekli dijital altyapıyı kuracağız.

Ankara barosu cep telefonu uygulaması, web sayfasının güncellenmesi, e-baro projesi kapsamında hizmetlerin tümüyle dijital ortama geçirilmesi, Ankara Barosu üyelerine özel daha uygun fiyatlı e-imza anlaşmalarının yapılması öncelikli hedeflerimizdir.

28

Cinsel Şiddete Karşı Destek ve Dayanışma Birimi’nin çalışmalarını destekleyeceğiz.

 

2021 yılında ilan edilen “Ankara Barosu Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık, Şiddet, Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Politika Belgesi” nin görünürlüğünü ve bilinirliğini artırarak, Cinsel Şiddete Karşı Destek ve Dayanışma Birimi’nin çalışmalarının desteklenmesi ile başta toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele edilerek, taciz ve ayrımcılığa maruz kalmaksızın tüm meslektaşlarımızın güvenli ve huzurlu bir çalışma ortamına kavuşması için gerekli tüm çalışmaları yürüteceğiz.